Estetik Diş Hekimliği

Estetik diş hekimliği, dişlerin görünümü ve estetiği ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Diş estetiği sadece güzel, beyaz dişleri değil aynı zamanda sağlıklı diş etlerini, üst ve alt çenedeki diş sıralarının fonksiyonel uyumunu da içerir.

Dişlerin, insanların görünümü üzerinde büyük etkisi vardır. Beyaz, estetik dişler sağlığı, gençliği ve özgüveni gösterir. Öte yandan eksik, aşınmış, rengi bozulmuş veya kusurlu dişler görünümü, sağlığı ve yaşam kalitesini bozar.

Estetik diş hekimliği, dişler ile diş etlerinin görünümünü iyileştirmeye, daha güzel ve parlak bir gülüş elde etmeye hizmet eden tüm teknikleri içerir. Diş ve diş etlerine zarar veren, hatta ciddi kusurlara neden olabilen patoloji ve problemlerin tedavisi için gerekli tüm müdahaleler estetik diş hekimliğinin bir parçasıdır.

Estetik Diş Hekimliğinde Kullanılan Tedavi Yöntemleri

İmplant

Estetik diş hekimliğinin hedefi, tam bir dişlenmedir. Bazen tüm çabalara ve en modern yöntemlere rağmen dişler kaybedilebilir. Bazı durumlarda ise diş kaybından bir kaza sorumlu olabilir. Ayrıca, başlangıçtan itibaren bir veya iki çenede tüm dişlerin bulunmadığı da olabilir. Bu gibi durumlarda implant tedavisi, yeni sabit dişler için en iyi yöntemdir.

Diş implantları, gerçek dişler kadar dayanıklı ve sağlamdır. Bunlar, tek bir dişin veya tüm diş sıralarının yerini alabilir. Minimal invaziv tedavi sayesinde işlem, nazik ve neredeyse ağrısızdır. Yara alanı oldukça küçüktür ve genellikle hızlı bir şekilde kapanır. Bu durum, enfeksiyon riskini de minimal düzeye indirir.

Profesyonel Diş Temizliği

Profesyonel diş temizliği, estetik diş hekimliğinde tercih edilen bir yöntemdir. Burada hastalığa neden olan bakteri içeren plak, özel aletler ve temizlik maddeleri ile temizlenir.

Bu bakteriler, diş çürümesine ve diş eti çekilmesine (periodontal hastalık) neden olabilir. Yeni bakteri tutulumunu daha zor hale getirmek için dişler parlatılır ve bir florür vernik veya jel ile kapatılır.

Diş Beyazlatma

Beyaz dişlere sahip olmak, kusursuz bir ağız hijyeninin göstergesidir. Bu ayrıca, parlak ve kusursuz bir gülümsemeye sahip olmayı da sağlar. Diş estetiğinde dişlerin beyaz ve parlak olması, gülüş estetiğinin en önemli parametrelerinden biridir ve estetik diş hekimi, gülüşe parlaklık kazandırmak için en çok hedeflenen tedavinin diş beyazlatma olduğunu bilir.

Diş beyazlatma tedavisi, sararmış veya koyu renkli dişler için diş estetiğinde en etkili çözümdür. Bu işlem sayesinde gülüş, daha aydınlık ve doğal olabilir.

Estetik Dolgular

Estetik gülümseme, bazı durumlarda ön dişleri etkileyen çürükler veya koyu renkli malzemeden yapılmış göze hoş gelmeyen dolgular nedeniyle bozulur.

Günümüzde çürüklerin oluşturduğu boşlukların doldurulmasında tamamen görünmez olan ve öncekilerin yerini alabilen estetik dolgular kullanmak mümkündür.

Porselen Lamina Veneerler

Dişler üzerinde zamanla ortaya çıkan aşınma, renk değişimi ve hoş olmayan görüntüleri kapatmak veya dişlerde var olan şekil bozukluklarını düzenlemek için, dişlerin ön yüzeylerine uygulanan porselen restorasyonlardır. Gerek diş yüzeyinde minimal aşındırma ile uygulanıyor olmaları, gerekse yüksek estetik sağlamaları sebebiyle, Porselen Lamina Veneerler günümüzde en fazla talep edilen estetik restorasyonlardır.

Porselen Kaplamalar

Bazı durumlarda dişler, form bozuklukları sebebiyle gülümseme ile çok uyumlu görünmez. Bu durumda diş aralarında fazla boşluklar olabilir veya dişler çok sivri, aşınmış veya düzensiz bir şekle sahip olabilir. Diş hekimi, bu sorunları çözmek için diş kaplamalarını uygulayabilir. Bunlar, dişlerin şeklini değiştirmek için dişin üzerine yerleştirilen seramik kaplamalardır.

Kaplamalar ayrıca, büyük dolgulu ön dişlerin yanı sıra kırık veya rengi bozulmuş dişleri düzeltmek için de kullanılabilir. Küçük müdahaleler, görsel etki yaratır ve hastanın kendine güveni üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Diş tedavi sanatının büyüleyici zorluklarından biri, yüzün doğal uyumunu geri kazandırmaktır.

Diş Eti Tedavisi (Pembe Estetik)

Estetik diş hekimliği açısından sağlıklı dişler, aynı zamanda sağlıklı diş etlerini de içerir. Dişlerin ve diş etlerinin görsel etkileşiminin tanımı, pembe estetiktir. Periodontitis (dişeti iltihabı) nedeniyle diş etlerinde ve çene kemiklerinde çekilme oluşabilir. Diş etlerinde hastalık veya çekilme varsa, periodontal tedavi çözüm olabilir. Diş hekimi, kemik ve bağ dokusunu yeniden oluşturmak için cerrahi seçeneklere başvurabilir. Bunun öncesinde iltihaplı diş etleri ve diş eti cepleri özel yönlemlerle tedavi edilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Ön dişlerinde kırık olanlarda

Dişler arasındaki seviye, renk, farklılıklarını gidermede. Beans-ön açıklık (Hasta ortodontik tedavi istemiyorsa)

Dişlerinin üst yüzeyi aşınmış olanlarda

Ön dişlerinde büyük dolgu ve koyu renkli dişleri olanlarda

Dişlerinin renginden memnun olmayanlarda (Tetrasiklin renkleşmesi vb)

Çapraşık dişlerde, hasta ortodontik tedavi istemiyorsa

Dişleri aralık olanlarda

Dişlerinin şeklinden memnun olmayanlarda (Uzun, kısa, küçük vb)

Geniş bir -U- şeklindeki gülme hattının kazandırılmasında ve bu sayede enerjik ve doğal güzelliğin sağlanmasında

Dişlerine zarar vermeden güzel bir gülüşe kavuşmak isteyen herkese laminate veneer uygulanabilir.

Uzun yıllardır porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı. Daha önce tıbbın diğer alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum ’un diş hekimliğinde porselen metalin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu.

Materyalin başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1988 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik ve tam seramik restorasyonlarda oluşan estetik kaygılar kesinlikle ortadan kalkmaktadır.

Tek diş kuron restorasyonları
Muhtelif köprüler
İmplant üstü kron-köprü çalışmaları.

Zirkonyum başta kalça eklem protezleri olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli amaçlarla kullanılmış ve bugüne kadar herhangi bir yan etkisi veya zararının olmadığı, alerji yapmadığı saptanmıştır.

Zirkonyum, yüksek ısılara, darbelere dayanıklı, hafif, ısı ve elektrik iletmeyen, ışık geçirebilen bir elementtir.

Ayrıca ağızda tad bozukluğuna, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.

Dişlerinizde alınan ölçü ile hazırlanan model üzerine dişlerinizin bir mum modeli hazırlanmakta. Bilgisayar destekli bir cihaz (CAD CAM) bu modelden aldığı bilgiler doğrultusunda zirkonyum oksit bloğu aşındırarak dişlerinizin alt yapısını hazırlamaktadır.

Freze edilen blok renk seçimine uygun olarak yapı içine işleyen özel bir boyu ve teknik ile renklendirilir. Boyanan alt yapılar, üzerine uygun renkte seramik yerleştirilerek diş formu verilir ve cila işlemi ile çalışma tamamlanır.

Dillerde renk problemi varsa öncelikle polisaj yapılmalı, devamında ise diş beyazlatma yapılmalıdır. Eğer uygulanan tedavi sonuç vermezse (bazı renklenmelerde diş beyazlatma ile istenilen sonuca ulaşmak zordur) , porselen laminate veneerler veya kompozit dolgu malzemesi ile diş yüzeylerinin kaplanması uygun tedavi olacaktır. Bazı durumlarda ise her ikisi birden uygulanabilir.

Dişlerde şekil bozuklukları mevcut ise porselen laminate veneer’lerle etkin çözüm sağlanabilir. Bu durumda örneğin çok küçük olan lateral dişiniz, sadece dişin ön yüzeyinden çok az aşındırma yapılarak üzerine yapıştırılan porselen laminate veneerler ile estetik görüntü yakalanacaktır. Dişlerde aralık (diastema) varsa yine en yakın tedavi şekli porselen laminate veneer uygulamaları veya kompozit uygulamalardır. Bu tekniklerle dişler arası boşluklar rahatlıkla kapatılabilir. Ön dişlerde aşınmalar ve uçlarında kırıklar varsa yine aynı yöntemlerle rahatlıkla estetik bir gülüşe kavuşursunuz. Ön dişlerde mevcut eski dolgular varsa öncelikle bu dolguların yenilenmesi ve estetik olarak değerlendirilmesi gerekir. Fakat bu durum başta söylediğimiz gibi hekimin planlamasıyla ilgilidir. Örneğin fazla miktarda çay, kahve, sigara tüketen bir bireyde kısa zamanda dolgu kenarları yeniden renklenecektir. Bu durumda yine en uygun çözüm porselen laminate veneerler olacaktır. Nedeni laminaların renk absorbe etmesidir.

Dişlerde renk problemlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da kişinin ten rengidir. Ten rengi yapılacak uygulamanın renginin belirlenmesinde çok etkindir. Koyu ten rengine sahip bireylerde çok açık renkli dişler görüntüyü doğallıktan uzaklaştıracaktır. Açık ten rengine sahip bireylerde ise bu dişler çok daha doğal ve estetik görünecektir.

Estetik diş hekimliğinde hastanın durumu ve beklentilerine göre çok fazla değişkenlik olduğundan fiyatını maalesef internet üzerinden verebilmek mümkün değildir. Alanında uzmanlaşmış diş hekimleri tarafından, hastanın beklentileri ve ihtiyaçlarına göre değişen estetik diş hekimliği tedavi yöntemleri uygulanır.