Hastalar kaybettiği dişlerinin yerlerini doldurmak için diş implantı ya da köprü tedavi işlemini tercih ederler. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına ise ağız, diş ve çene cerrahisi alanında uzmanlaşmış diş hekimlerinin muayenesiyle karar verilir.
Köprü tedavisi uygulayabilmek için boşluğun her iki yanındaki en az iki diş kesilir. Daha sonrasında ölçü alınır ve yapılan protez bu kesilen dişlerin üzerine yapıştırılır. İmplant tedavisinde ise eksik dişin olduğu bölgelerin çene kemiğine, titanyum ile oluşturulan vidalarla, yapay diş kökü olan implant eklenir.
İmplantın en önemli avantajı diğer sağlıklı dişleri korumasıdır. Köprüde ise eksik olan diş için sağlam olan iki dişe zarar vermek gerekmektedir. İmplant ve köprü tedavisinin arasındaki farklardan biri de kullanım süresidir.
İmplant hastaya ömür boyu kullanım sağlar. Köprü tedavisinde ise yapıldığı malzemeye göre değişen kullanım süresi vardır. Bu süre genellikle 10-15 yıl arasında değişmektedir.
İmplant estetik görünüş açısından doğal dişe köprüden çok daha yakındır. Aynı zamanda implant tedavisiyle beraber hasta daha iyi bir konuşma, çiğneme ve gülüş kazanacaktır.
Köprünün dezavantajlarından biri, köprü ayakları olarak kullanılan sağlıklı dişlerin de zaman içinde çürüme riskinin olması ve bu durumda çürüyen dişi tedavi ederek köprü tedavisinin yenilenmesi gerekmektedir. Ayrıca köprünün diş eti hastalığı geliştirme ihtimali, implanta göre daha yüksektir.
Köprünün tek avantajı düşük maliyetli olmalısıyla anlık çözüm olarak kullanılabilmesidir. Ancak implant tedavisinin daha güvenli, dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu gerçeği unutulmamalıdır.
Köprünün tercih edilebileceği bir durum da şudur; yandaki diğer diş sorunluysa, kırık veya geniş dolgular içeriyorsa aynı zamanda kaplandıkları takdirde daha sağlıklı olacaklarsa ilk tercih olarak köprü düşünülmelidir.
İmplantların uygulanamadığı bazı durumların da olduğunu belirtmeliyiz. Çocuklarda ve kemik gelişimi tamamlanmamış bireylere implant tedavisi uygulanamamaktadır. Ayrıca diyabet, hemofili ya da önemli bağışıklık sistemi hastalıkları bulunan kişilere implant tedavisi uygulanamaz. Bu hastalar için köprü protez yöntemi uygundur.